Banneri jasensivut

DNA ja sukututkimus

Aikaisemmin sukututkimus on ollut työlästä, sillä vain kirkkoherranvirastoissa on päässyt lukemaan mikrokortteja lukulaitetta käyttäen.

2004 perustettin SSHY ( Suomen sukuhistoriallinen yhdistys) . Tällöin alkoi mikrokorttien skannaus, jolla saatiin siirettyä tiedot nettiin.

2011 tuli evlut. kirkkohallitukselta päätös olla näyttämättä alle 100 v vanhoja tietoja . Netissä on kuvattuja kirkonkirjoja 1900- luvulle asti ja osassa kunnista jopa 1920-luvulle asti sekä kuolleiden tietoja jopa 1975 asti.

Perinteisen sukututkimuksen rinnalle on 2000-luvulla tullut DNA-testit, jotka tuovat sukutukimukseen uuden ulottuvuuden .

DNA testeistä yleisempiä ovat MyHeritage ja FTDNA( Family Tree DNA). Testipaketti tilataan netistä testin tarjoajan sivuilta. Testi tulee postitse kotiin.

Testi otetaan posken sisäpuolelta pyyhkäisemällä näytetikulla, joka laitetaan pulloon, täytetään pyydetyt tiedot ja postitetaan annettuun osoitteeseen. Näytteet analysoidaan Amerikassa Houstonissa. Tulokset tulevat sähköpostiin ja ovat sieltä ladattavissa ko. ohjelmaan.

DNA- tutkimuksessa on kolme perustestiä:

1. Autosomaali eli Serkkutesti:

Tässä verrataan kokonaisperimän geenijaksojen yhteenlaskettua kokonaispituutta ja pisintä yhtenevää jaksoa.

Tätä testiä suositellaan aina aloittelijalle. Kun on totuttu tulkitsemaan tuloksia, voi siirtyä isä tai äitilinjan testeihin.

2.Isälinja:

Y-DNA-testi voidaan tehdä vain miehille, sillä Y-kromosomi periytyy vain isältä pojalle. Näin pystytään seuraamaan isälinjaa alkulähteiltä asti. Suomessa yleisimmät haploryhmät ovat I- ja N-ryhmät. Myös serkkuosumat tulevat tämän testin tehneille,

3. Äitilinja:

mtDNA-testi perustuu solun mitokondrion DNAn tutkimiseen. X – krosomi periytyy vain äidiltä tyttärelle. Myös serkkuosumat tulevat tämän testin tehneille

Autosomalitestiä käytetään henkilön sukulaisuuksien selvittämiseen biologisen isän ja äidin kaikista sukuhaaroista. Tällöin perehdytään myös henkilön etnisyyteen, eli oletko suomalainen vai onko perimässäsi ehkä eurooppalaista, aasialaista vai amerikkalaista perimää. Autosomalitestiä voi hyödyntää tuntemattoman isän tai äidin etsinnässä.

Tutkimuksessa verrataan kokonaisperimää. Jokaisella henkilöllä on geeniperimää vanhemmiltaan 50% / 50%

Saaduissa testituloksissa verrataan sinun ja samaa geeniperimää omaavien henkilöiden yhteistä geeniperimää. Tuloksissa sukulaisuus ilmoitetaan joko isänä, äitinä, poikana, serkkuna, pikkuserkkuna tai 3-4 serkkuna. Ohjelma ilmoittaa sukulaisuuden prosentteina, senttimorganeina ja pisimmän pätkän DNAta.

Tulosten tultua rakennetaan omaa sukupuuta ohjelmassa tarkoitetulle sivulle n. 5-6 sukupolven verran. Tällöin toiset samaa sukua olevat henkilöt voivat verrata omaansa ja sinun sukupuutasi. Tässä vaiheessa pitää ottaa myös käyttöön kirkonkirjat, perukirjat, henkikirjat ja muut asiakirjat, jotka tukevat tutkimusta. Jos sukupuuhun on kirjattu isä- ja äiti- linjat, tarvitaan tiedot myös heidän sisaruksitaan sekä heidän lapsistaan, jotta pystytään selvittämään mistä sukuhaarasta perimä tule.

Näin tutkimalla ja tekemällä eri sukuhaaroja, muodostuu lopulta jokaisen oma sukupuu. Lopulta yhteiset isovanhemmatkin löytyvät.

Antoisia hetkiä DNAn ja sukututkimuksen parissa.

Marjukka Sinisalo

 

Linkit joista voi tilata DNA pakkaukset:

FTDNA

MyHeritage